Antena Căutare

Casele de brokeraj prietene cu puterea concentreaza 2% din tranzactii

Actionariatul caselor de brokeraj ac­tive pe piata locala de capital are o importanta dubla, pe de o parte fiind un exponent al con­trolului asupra tranzactiilor bursie­re, iar pe de alta asupra Bursei de Valori Bucuresti, avand in vedere ca cea mai mare parte din ac­tiunile BVB sunt concentrate in mana bro­kerilor. Cei mai multi detinatori de actiuni la casele de brokeraj sunt oamenii de afaceri, care au reusit sa-si construiasca si portofolii atractive cu actiunile de la Bursa, dar si poli­ticieni sau detinatori ai unor functii in con­­siliile de administratie ale institutiilor pietei.

Actionariatul caselor de brokeraj acti­ve la BVB este destul de fragmentat, fara a exista posibilitatea generalizarii prefe­rin­telor pentru controlul deciziilor asu­pra tranzactiilor. Cele mai active societati de brokeraj sunt incluse in grupurile ban­care, acestea concentrand peste jumatate din rulajul Bursei de Valori.

In ceea ce pri­veste brokerii cu ponderi mai reduse in tranzactiile BVB, se constata o preferinta ridicata din partea oamenilor de afaceri pentru a detine controlul unor inter­mediari la Bursa.

Detinatori de top

In topul celor mai cunoscuti oameni de afaceri actionari si la o casa de brokeraj activa la Bursa se remarca Jacob Fonea, patronul Delta Valori Mobiliare, Simion Nasui, care detine Muntenia Global In­vest, si Sorin Ovidiu Vantu, care contro­leaza G.M. Invest prin intermediul off­shore-ului cipriot Comac Limited. So­cietatle de intermediere financiara au atras firme si oameni din cele mai variate domenii.

In afara brokerilor sau a oa­menilor cu averi impresionante, printre patronii caselor de brokeraj intalnim si avocati, un exemplu in acest sens fiind Arin Octav Stanescu, presedintele Uniu­nii Nationale a Practicienilor in Reor­ganizare si Li­chidare, sau Calin Andrei Zamfirescu, presedinte al Uniunii Avo­catilor din Romania, cei doi detinand im­preuna pachetul majoritar la SSIF-ul Gol­dring din Targu-Mures.

O pasiune pentru Bur­sa a dovedit si Constantin Doru Stanescu, care detine 60% din Invest Trust Craiova si care a fost patronul pro­ducatorului de margarina Topway. Alti oameni de afaceri din top care apar prin­tre actio­narii firmelor de brokeraj sunt Dumitru Craciunescu, din Ramnicu-Val­cea, cu 18% din Harinvest, si Constantin Popeci, cu 4,8% din Voltinvest.

O categorie aparte a actionarilor ca­selor de brokeraj este formata de oameni cu experienta in activitatea Bursei si care au avut sau inca mai detin o pozitie de conducere intr-o societate implicata in piata de capital. Astfel, Sergiu Ovidiu Pop controleaza 89,64% din Intervam, dupa ce a detinut in trecut pozitia de presedinte al Depozitarului Central sau pe cea de vicepresedinte al BVB.

De asemenea, Adrian Simionescu, membru actual in Consiliul de Admi­nistratie al Depo­zita­rului Central, detine 25% din actiunile Vienna Investment Trust. Cristian Sima, detinatorul pache­tului de control la WBS Romania, a fost numit recent membru in Consiliul de Administratie al Sibex, in timp ce Dan Paul, care controleaza 90,77% din Finaco Securities, este presedintele Asociatiei Brokerilor.

Politicienii nu lipsesc din actionariatul brokerilor

In afara de oamenii de afaceri, o cate­gorie aparte de actionari ai caselor de bro­keraj este reprezentata de oamenii politici. Aceasta situatie nu este surprin­zatoare avand in vedere ca tot mai multi politiceni au anuntat in ultimii ani deti­neri la com­paniile listate. Spre exemplu, Adriean Videanu, vicepresedinte PDL si fost pri­mar al Capitaliei, detine 24% din actiunile Equity Invest.

Senatorul UDMR Attila Ve­restoy detine 89,2% din actiunile Eastern Securities. Luand in considerare sumele rulate de aceste case de brokeraj, se poate spune ca politicienii controleaza maxi­mum 2% din tranzactiile de la BVB.

In functie de rezidenta, Roma­nia con­duce „clasamentul" detinerilor la casele de bro­keraj, urmata de Grecia, care este prezenta la BVB prin trei banci care detin SSIF-uri: Alpha Bank (care detine Alpha Finance), Egnatia Bank (Egnatia Securi­ties) si Banca Nationala a Greciei (NBG Securities).

Actionari greci mai sunt la Ieba Trust sau Fortius Finance. Alte tari de provenienta pentru patronii de SSIF-uri sunt Statele Unite, Aus­tria, Italia, Tur­cia, Franta, Israel, Olanda si Ungaria.

Sursa: Financiarul

Topul profiturilor companiilor de asigurari: americanii de la Alico au detronat ING... Comisia Europeana critica dur legislatia romaneasca din sectorul energetic...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x