Antena Căutare

Discriminare in economie: plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul

Companiile care executa proiecte din Programul National de dezvoltare a infrastructurii, si au contractat credite garantate de stat sau de EximBank, vor putea achita TVA la incasarea facturii, prin derogare de la Codul Fiscal, se arata intr-un proiect de OUG Pe partea de cash, la contractarea unui credit, companiile respective vor fi scutite de 24% din finantare, echivalentul TVA.

Dragos Doros, partener in ca­drul firmei de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Pe­ter­sen, a declarat, pentru „Fin.ro", ca masura pe care o pregateste Executivul poa­te fi aplicata exclusiv cu derogare de la Comisia Euro­peana. Initiativa legis­la­tiva incalca pre­vederile Direc­tivei 112 privind regi­mul comunitar al TVA.

Pe de alta parte, avocatul spe­cia­li­zat pe fiscalitate Gabriel Biris considera ca aceasta masura va elimina din intar­zierile la plata pe care le are guvernul catre companii. „Masura este aplicata cu in­tarziere si rezolva doar partial problema arieratelor statului", a declarat Gabriel Biris.

Oamenii de afaceri sunt de parere ca masura este una discriminatorie pentru companiile care nu au contracte cu statul.

„Initiativa legislativa, daca va fi aprobata, va introduce o distorsiune in piata. De exemplu, subfurnizorii firmelor care au contractat lucrarile publice nu beneficiaza de acelasi tratament. Acest lucru va crea o competitie inegala in piata. Statul trebuie sa asigure o competitie egala. Noi am solicitat in mai multe randuri ca aceasta facilitate sa fie aplicata tuturor, insa am primit un raspuns negativ", a declarat pentru „Fin.ro" Maria Grapini, unul dintre cei mai puternici investitori romani din industria textila.

Potrivit proiectului de OUG, perioa­da de decontare nu poate depasi un an.

Avand in vedere ca pentru lucrarile efec­tuate in cadrul Programului national de dezvoltare a infrastructurii aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Gu­vernului nr. 105/2010, plata acestora va fi efectuata la acceptarea situatiilor de lucrari de catre beneficiari, respectiv la receptia finala a lucrarilor, iar termenele de acceptare exced perioadei de un an prevazute de Codul Fiscal, pentru a nu obliga pres­tatorii sa colecteze Taxa pe Valoarea Adau­gata inainte de receptia finala a lucrarilor, prin prezentul proiect de ordo­nanta de urgenta stabileste ca exigibili­tatea TVA intervine ulterior fap­tului generator de taxa, res­pec­tiv la data incasarii contra­partidei pentru respec­tivele lucrari", se arata in nota de fun­damentare a proiec­tului de ordo­nanta de urgenta.

Tot articolul, in Financiarul

Valeriu Tabara: Nu vom fi loviti de criza alimentara. Agricultorii il contrazic... Monumentele hotiei si spagii: Manual de mancat fonduri europene...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x