Antena Căutare

Monumentele hotiei si spagii: Manual de mancat fonduri europene

Cine spune ca in Romania nu se mai construieste acela se insala. In Romania se construieste. Se edifica monumente absurde. Rasar peste tot si de regula acolo unde te astepti mai putin. Pe unde umbli, dai cu nasul de ele sau le iei sub talpa. Fie ca sunt puncte de informare turistica, centre culturale, drumuri forestiere reabilitate, iti sar in ochi si le distingi intotdeauna in peisaj. Ies in evidenta prin aceea ca n-au ce cauta acolo, sunt un fel de nuci in perete. Si Romania este un perete plin de nuci.

Monumentele spagii, hotiei si inutilitatii sunt moda zilei. Pentru ele se gasesc intotdeauna bani. In principal fonduri europene, dar si resurse ale primariilor si consiliilor judetene, ba chiar si ministeriale sunt puse la bataie, intr-o competitie de-a face lucruri cat mai costisitoare si mai inutile.

In nordul judetului Caras-Severin se afla comuna Firliug, care are sase sate. Unul dintre ele este Dezesti. Pe hartie, Dezesti are 344 locuitori. In fapt, are un pic peste 200. Cei mai in putere s-au dus pe aiurea sa-si incerce norocul. Acasa au ramas batranii. Pe strada principala, pustiu. Langa scoala fara viata, vizavi de casa popii, devale de biserica, monumentul.

Monumentul are un nume. Se cheama "Reteaua transfrontaliera de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii". Are panou cu 12 stele si valoarea: juma' de milion de euro. E un monument complex, monumental la scara mica, un fel de grup statuar, compus dintr-o cladire proaspata, vopsita visiniu, cu termopane, mobilier si tot ce-i trebuie, o piata cu mese de fier, o fantana arteziana cu statuie (o nimfa cu ulcior, pazita de trei lei ce sed pe vine) si un fel de computer stradal cu acoperis (un infopoint, ar spune orasenii) deasupra caruia falfaie trei drapele.

Parca am vazut ceva similar la Viena, in centru. Cladirea de temelie a agriculturii zonale e goala si, desigur, incuiata. Prin sat nu trece nici o apa. Daca ar trece, s-ar numi Apa Sambetei, pe care s-au dus devale o caruta de bani. Bani europeni. Da-o-ncolo de Europa, ca are de unde!

Tot articolul, in Jurnalul National

Discriminare in economie: plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care fac afaceri cu statul... Botis: Guvernul pregateste un pachet de facilitati fiscale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x