Antena Căutare

Normele privind veniturile din activitati independente, publicate in M.O.

Normele metodologice de modi­fi­ca­re a prevederilor Codului Fiscal si de apli­care a prevederilor art. III din OUG 58/2010 au fost publicate marti in Mo­ni­to­rul Oficial.

Acestea stabilesc faptul ca per­soanele care realizeaza venituri din activitati independente, cu caracter re­pe­ti­tiv - lunar, trimestrial sau semestrial - trebuie sa plateasca contributii indi­vi­dua­le de asigurari sociale, de somaj si de sanatate.

De aceasta obligatie scapa doar persoanele care obtin ocazional aceste ve­nituri.

Schimbarile in legislatia fiscala afecteaza o serie de categorii pro­fesio­na­le, cum sunt jurnalistii, care sunt platiti pe contracte pe drepturi de autor. Lunar, acestia vor trebui sa plateasca in plus la stat contributii individuale care se ridica la 16,5% din sumele incasate, in conditiile in care plafonul de de­duc­ti­bilitate a fost re­dus de la 40% la 20%.

Baza lunara de cal­cul o reprezinta veniturile nete in­casate, in limita a cinci salarii medii brute pe eco­nomie.

Persoanele care incaseaza bani din activitati independente au obli­ga­tia de a depune cate o declaratie pri­vind asi­gu­rarea in sistemul public de pen­­sii, pen­tru somaj si de a incheia con­trac­­te de asi­gurare in sistemul public de sanatate.

Declaratiile de asigurare se de­pun o sin­gura data, pana pe data de 25 a lu­nii, pen­tru luna anterioara in care s-au rea­lizat ve­ni­tu­rile, la casa de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea for­tei de munca.

Necomunicarea in­for­ma­tiilor solicitate de institutiile in cauza se poate sanctiona cu amenda de la 300 de lei la 600 de lei.

Nedepunerea declaratiilor de asigurare sau neanuntarea schim­ba­ri­lor inter­veni­te atrage aplicarea unor amenzi contra­ven­tionale de la 2.500 la 5.000 de lei.

Nor­mele metodologice nu explica exact mo­da­litatea de plata, ci doar ca sumele se vireaza separat pentru fie­care obligatie bu­getara. Contractele de asi­gurare ur­mea­­za sa fie adoptate de Ca­sa Nationala de Pensii si de Agentia Na­tio­nala pentru Ocuparea Fortei de Mun­ca in termen de sapte zile de la aparitia normelor in Monitorul Oficial.

Sursa: Financiarul

Nou val de scumpiri! Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca tarifele unor companii, printre care CFR si Metrorex... BNR: Rata inflatiei se va plasa la finele anului la aproximativ 7,8%...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x