Antena Căutare

Topul castigurilor aduse de actiunile de la BVB in 2010

Cel mai mare castig de pe intreaga piata principala a Bursei de la Bucuresti (BVB) l-au adus in 2010 actiunile opera­torului portuar Socep Constanta (SOCP), cu un randament total de 155,2%, potrivit unui clasament realizat de societatea de brokeraj Intercapital In­­vest, care pe langa va­ri­atia pretului a luat in calcul si castigul din divi­dende si din operatiuni de capital.

Pe locul al doi­lea in acest top se afla tot o com­panie de la Catego­ria I a Bursei, res­pectiv Transgaz Me­dias (TGN), care a reusit anul trecut sa aduca investitorilor un castig total de 85,3%.

In pofida acestor perfor­mante foar­te bu­ne, evolutia companiilor listate la pri­ma categorie a Bursei a fost modesta, sub­­li­niaza analistii de la Interca­pital.

Me­dia aritmetica a randamentelor to­tale adu­se de actiunile de la aceasta cate­gorie a fost de 14,8%, insa valoarea me­­dia­na (care ex­clude extremele) a fost de nu­mai 2%. Spre comparatie, in 2009, media aritme­tica a randamentelor totale fusese de 68,8%. Nu­mai sase dintre cele 23 de ac­tiuni de la ca­tegoria I au avut performante no­tabile anul trecut, cu castiguri totale pes­te 30%, potrivit topului realizat de In­tercapital.

SIF-urile - dezamagirea anului

Nici la Categoria a II-a a Bursei lucru­rile nu au stat mai bine, numai noua din­tre cele 49 de companii listate reusind sa aduca investitorilor un randament total de peste 30%. Cea mai buna performanta au avut-o actiunile Ae­ro­­star Bacau (ARS), cu un randament total de 79,3%.

Per ansamblu, me­dia aritmetica a ran­damentelor actiunilor listate la aceasta cate­goria a fost de 2,1%, in timp ce valoarea medi­ana a fost de minus 0,3%. In 2009, valoarea medie fusese de 34,3%.

Analistii de la Intercapital mai spun ca dezamagirile anului pentru inves­titorii la Bursa au fost actiunile celor cinci SIF-uri, care au incheiat 2010 cu randa­mente totale intre minus 14,7% pentru SIF Tran­silvania (SIF3) si 9,8% pentru SIF Oltenia.

Tot articolul, in Financiarul

Romania, singurul stat din UE in care salariul minim a scazut in 2010... Bucuresti: Impozite exorbitante, pe case si masini. Vezi noile taxele!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă
Hello Chef sezonul 7, 18 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Nicoletei Nucă Sambata, 18.05.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x