Antena Căutare

In Polonia prezidentiale cu miza relansata de tragedia de la Smolensk

Anul 2010 urma sa fie oricum un an electoral in Polonia. Alegatorii erau chemati la urne in toamna pentru a-si alege presedintele. O serie de evenimente dramatice au dat insa peste cap toate scenariile si au facut din 2010 un an imposibil de uitat pentru polonezi

Accidentul aviatic de la Smolensk, soldat cu moartea presedintelui si a unei parti importante a elitei politice a tarii, a dus la devansarea alegerilor din octombrie in iunie. Au urmat inundatii catastrofale si riscul declararii starii de urgenta, lucru care ar fi dus, automat, la o noua amanare a prezidentialelor. Nu a fost insa cazul, asa ca primul tur de scrutin a ramas stabilit pentru aceasta duminica, in conditiile in care electoratul polonez este mai divizat ca oricand, potrivit AFP.

Favoritii - conservatorul Jaroslaw Kaczynski (foto), fratele geaman al presedintelui decedat, si presedintele Parlamentului, liberalul Bronislaw Komorowski - reprezinta, spun analistii, doua viziuni opuse asupra tarii lor: una deschisa si proeuropeana si cealalta nationalista.

Campania a fost insa lipsita de dezbateri de fond. Tragedia de la Smolensk si inundatiile au facut ca discursul politic sa treaca intr-un plan mistic, simbolic, a declarat Eryk Mistewicz, un expert in marketing politic. "Nu exista nici o dezbatere si nimeni nu o asteapta cu adevarat. Iar termenii «Polonia», «patriotism» sau «familie» sunt foarte prezenti in discursurile principalilor doi candidati."

Un sondaj publicat miercuri il credita pe candidatul liberal cu 48% din intentiile de vot, fata de 34% pentru liderul conservator. Daca nici un candidat nu obtine duminica pragul de 50% din voturi, un al doilea tur va avea loc la 4 iulie, cand Komorowski il va invinge pe Kaczynski, cu 60% la 40% potrivit acestui sondaj.

Jaroslaw Kaczynski se afla insa pe val. Nu i se dadeau mari sanse de castig inainte de lansarea candidaturii, inca conservatorul a recuperat incet, dar sigur, procentele care il plasau, initial, la mare distanta de actualul presedinte in exercitiu. Ii este de ajutor si sprijinul declarat al Bisericii Catolice. Experti citati de AFP subliniaza ca distanta dintre cei doi continua sa se reduca. Ei nu exclud mobilizarea alegatorilor lui Kaczynski in al doilea tur, cum s-a intamplat la prezidentialele din 2005, castigate de Lech Kaczynski, impotriva liberalului Donald Tusk.

Sursa: jurnalul.ro

In 2030, tarile dezvoltate vor „cantari” 43% din economia mondiala, iar cele emergente 57%... Sarkozy: Razboiul rece si Zidul Berlinului nu mai exista. Europa trebuie sa coopereze cu Rusia in dosarele international...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x