Antena Căutare

Bolile fără simptome, care ucid cei mai mulți români. Ce facem pentru a le preveni

Unele dintre cele mai grave afecțiuni sunt cele „tăcute”, care sunt descoperite foarte târziu, când răul e deja făcut.

Unele dintre cele mai grave afecțiuni sunt cele „tăcute”, care sunt descoperite foarte târziu, când răul e deja făcut.

Afecțiunile cardiovasculare și cele de natură oncologică ucid anual cei mai mulți români, spun datele EuroStat și INS. Bolile cardiovasculare, dar și mai multe tipuri de cancer sunt afecțiuni ce se dezvoltă adesea fără simptome, astfel încât, de cele mai multe ori, pacienții ajung la medic și fac tratamente în stadii avansate, când este mult mai greu de vindecat boala.

La fiecare jumătate de oră un român moare de infarct

Afecțiunile care fac cele mai multe victime în România sunt cele cardiovasculare. Angina pectorală, cardiopatia ischemică, insuficiența cardiacă și infarctul miocardic sunt cele mai răspândite boli de inimă. Ele pot fi ereditare, dar sunt și consecință a unui stil de viață nesănătos: alimentație prea grasă și ultra-procesată și sedentarism.

Bolile cardiovasculare se dezvoltă în timp și nu dau simptome supărătoare decât în stadii avansate, iar cardiologii atenționează că la fiecare 30 de minute un român moare de infarct. Ce putem face pentru a preveni aceste afecțiuni? În primul rând, să ducem o viață echilibrată, fără excese, să facem mișcare și să ne informăm despre infarct și semnele care îl prevestesc din surse sigure, atestate de medici. După cum vedem, printre simptomele infarctului se numără semne la care nu ne-am aștepta precum vărsături, anxietate sau tuse.

Personale care au istoric de boli cardiovasculare în familie ar trebui să meargă la cardiolog pentru un control de specialitate în fiecare an, mai ales după 40 de ani. Și analizele anuale la sânge pot arăta primele semne ale unor boli cardiovasculare și este deosebit de important să consultăm medicul, pentru a le preveni sau depista din timp.

Peste 10 tipuri de cancer se dezvoltă tacit și sunt letale

Bolile oncologice sunt a doua cauza de deces în țara noastră și există peste zece tipuri de cancer care se dezvoltă fără simptome. Dintre ele pune aminti cancerul de colon, cancerul testicular sau de prostată, cancerul la rinichi sau la vezica urinară, cancerul la stomac, cel ovarian și vaginal, cancerul la gat sau cancerul pancreatic.

Aceste tipuri de cancer au simptome ce pot trece neobservate chiar și de medici, la o primă vedere. Persoanele care au rude care au suferit de cancer ar trebui să fie extrem de atente la starea lor de sănătate și să consulte medicul în vederea prevenirii sau depistării afecțiunii în stadii incipiente, dacă este cazul

Din aproximativ 250.000 de decese înregistrate în rândul românilor, circa 150.000 au avut cauze cardiovasculare și aproximativ 50.000 au fost provocate de afecţiuni oncologice, conform raportului European Heart Network, citat de news.ro.

Deși o zicală românească spune că este mai bine să previi decât să tratezi, realitate este că în țara noastră puține persoane o urmează. Cei mai mulți dintre români merg la medic doar când îi deranjează ceva, însă vestea bună este că se observă o schimbare în comportamentul românilor față de medic și tot mai mulți merg la doctor în scop preventiv.

Cifra celor care merg la medic doar pentru control este, însă, tot mică, dar trebuie să fim conștienți că în fața afecțiunilor tacite, doar un comportament responsabil ne poate salva.

Sursa foto: Danilovski/Shutterstock

S-a schimbat prognoza meteo: ”Vom avea 20-21 de grade!” Specialiștii avertizează asupra unui fenomen ciudat care va cupr... ULTIMA ORĂ! Incendiu în sauna unui hotel din Sovata. Un angajat, intoxicat cu fum şi mai mulţi turişti evacuaţi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x