Antena Căutare

PREMIERA: O pacienta bolnava de cancer a fost operata cu un pix de ultima generatie

Interventie in premiera la un spital privat din Brasov. O pacienta bolnava de cancer a fost operata cu ajutorul unui… pix. Nu unul obisnuit, ci unul dintr-o tehnologie de ultima generatie. Mai exact, un dispozitiv care are forma ustensilei de scris, dar atributii mult mai complexe. Actioneaza cu un jet de apa foarte subtire si asa permite eliminarea celulelor canceroase mult mai usor

Este un singur instrument care face trei lucruri deodata. Un aparat folosit peste tot in Europa. Dar pentru Romania, e o tehnologie noua. O pacienta de 61 de ani, cu cancer la pancreas a testat-o ieri. Interventia a fost una foarte dificila. A durat mai bine de sase ore, dar a fost un succes. “Jetul de apa este total inofensiv fata de tesuturi. El nu distruge, nu face leziuni ireversibile”, a explicat medicul chirurg Bogdan Moldovan.

Astfel, se pot elimina tumorile canceroase de la nivelul ficatului, pancreasului, rinichiului sau chiar a creierului. “Tehnologia practic foloseste un jet de cativa microni, foarte, foarte subtire, de apa, la temperatura camerei, care este proiectat printr-o piesa de mana”, a mai spus chirurgul.

Aparatura este inca in testare. Dar reprezentantii clinicii private sunt multumiti. “Se bazeaza pe capacitatea apei de a se infiltra intre structurile care nu sunt de acelasi fel”, a mentionat Moldovan.

Aparatura costa peste 40.000 de euro dar spitalul nu a platit niciun leu pentru ea. A fost pusa la dispozitie gratuit de o companie din Germania. O astfel de operatie costa aproximativ 600 de euro.

Vezi editiile integrale ale Observatorului pe AntenaPlay.

Imagini apocaliptice pe litoral, unde vantul sufla cu putere... Echiparea masinii pentru iarna. Vezi AICI cat te costa!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x