Antena Căutare

Congelarea fructelor si legumelor le pastreaza aroma

Daca vrei sa mananci alimente congelate de tine acasa, mergi in piata, unde exista legume si fructe din abundenta, cumpara si umple congelatorul cu tot felul de bunatati pentru iarna, la fel de aromate si gustoase precum cele proaspete!

Congelarea este o metoda sigura de pastrare a legumelor si fructelor, care conserva nealterate vitaminele si aromele. Putem congela loboda, stevie, spanac (oparite), frunze de vita-de-vie, conopida, broccoli, fasole verde, mazare (cruda), fasole verde, galbena (oparita), ardei gras (oparit), ardei copt (curatat), zarzavat de supa/ciorba, marar, leustean, patrunjel, bame, cirese, visine, caise, afine, piersici, mure etc. Le putem asorta cu orice preparat culinar, de la supe, tocanite, pana la salate; fructele - in placinte, tarte, inghetate, salate etc. Boabele de afine, luate din congelator si amestecate cu smantana sau iaurt, sunt un mic dejun perfect.

Mazare congelata

Ingrediente: 4 kg mazare proaspata, pungi pentru congelator.
Preparare: Se fierbe apa intr-o cratita mare, se adauga mazarea, spalata, curatata, apoi se opreste aragazul dupa doua minute si se mai lasa mazarea in apa, cinci minute, inainte de a o strecura. Apa ramasa poate fi folosita ca baza pentru mancaruri de legume sau pentru supa. Dupa ce se raceste, se umplu pungi de cate 500-1000 de g cu boabe de mazare (preferabil, cu sistem de inchidere), se inghid pungile si se introduc la congelator (-18 grade). Mazarea se pastreaza astfel si doi ani.

Ardei gras, congelat, pentru umplut

Ingrediente: 3 kg ardei, pungi.

Preparare: Ardeii se spala, se scot samburii cu grija, sa nu rupem ardeii, apoi se asaza in pungi de plastic, cate 12 ardei in fiecare, apoi se pun in lada. Se scot cu o ora inainte de a-i folosi. Poti folosi urmatorul truc: dupa ce ii cureti de seminte, ii oparesti cateva minute, ii pui la scurs si apoi ii bagi la congelator. Iarna, cand ii dezgheti sa-i umpli, nu se inmoaie, fiind tot asa de tari ca ardeii proaspeti.

Rosii proaspete... din congelator, direct in oala!

Se iau rosii potrivite, coapte, se oparesc, apoi se cufunda in apa rece, pentru a putea indeparta usor pielita. Se taie cubulete, se pun in pungi de plastic, cat pentru o portie de mancare, apoi se pun in alta punga mai mare. Se eticheteaza, se dateaza si se pun la congelator. Aveti grija sa legati pungile bine la gura, ca sa nu se imprastie sucul. Veti gati rosiile din congelator direct in oala, fara decongelare; astfel, isi pastreaza culoarea, consistenta si gustul. Secretul este sa nu le lasati sa se dezghete in contact cu aerul.

Spanac congelat

Ingrediente: spanac in functie de cantitatea pe care doriti sa o congelati, pungi sau cutii din material plastic.
Preparare: Se alege un spanac fraged si se lasa frunzele cu putina codita. Se spala, se pun la zvantat, apoi se oparesc in apa fiarta, doar pana se inmoaie putin. Se scot intr-o strecuratoare, se lasa sa se scurga si sa se raceasca bine. Se ambaleaza in pungi (de 250 g sau de 500 g) sau in cutii din material plastic, in portii care se vor gati o singura data. Se foloseste la supe-creme, ciorbe, mancare de spanac, cu sau fara carne, umplutura pentru clatite, placinta cu spanac etc.

Fasole pastai la congelator

Ingrediente: 2 kg fasole pastai (fideluta sau lata), proaspata, de culoare verde, galbena etc., pungi sau cutii din material plastic.
Preparare: Pastaile se curata, se spala, se lasa sa se scurga, apoi se oparesc putin in apa fiarta. Se strecoara si se lasa sa se raceasca foarte bine. Varianta: se fierb cateva minute la aburi. Fasolea verde se pune - rupta in bucati, sau intreaga - in pungi sau in cutii din material plastic, portionat cat pentru o mancare.

Caise si piersici... inghetate!

Indrediente: 2 kg caise/2 kg piersici, pungi sau cutii din material plastic.

Preparare: Alegi fructe coapte, tari, sanatoase, le speli sub jet de apa rece, le lasi la zvantat, apoi le indepartezi samburii. Pentru a evita oxidarea, eventual, stropesti cu putina zeama de lamaie, amestecata cu zahar, jumatatile de fructe, inainte de ambalarea in pungi.

Fructele rezista foarte bine daca sunt trecute, inainte de a fi congelate, prin sirop, deoarece isi mentin mult mai bine compozitia si aroma. Pregateste un sirop dintr-o cana de apa si doua linguri de zahar. Fierbe siropul, la foc mic, cateva minute, apoi lasa-l sa se raceasca. Adauga fructele in sirop, lasa-le putin, dupa care pune-le intr-o sita, cateva minute, pentru a curge siropul. In ambele cazuri, caisele si piersicile se pastreaza bine si le poti folosi la tarte, prajituri, compoturi, spume, creme delicioase.

Fructe de padure congelate

Ingrediente: 1 kg mure (sau 1 kg afine/1 kg zmeura), pungi sau cutii din material plastic.

Preparare: Fructele se curata cu mare atentie, se spala sub jet usor de apa (fiind mai sensibile, nu se tin mult in apa). Se scot intr-o strecuratoare, pana se va scurge toata apa si raman uscate. Fructele se pun in pungute sau in cutii din plastic, in cantitatea dorita. Din fructe de padure congelate se pot prepara: tarte, inghetata, placinta, creme, sosuri pentru preparate din carne, peste etc.

Citeste si revista Felicia!

Foto: goodfoodgoodhome.co.uk

Denimul - mereu in tendinte... VIDEO! Unu din trei copii nascuti in Romania sufera de sevraj...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x