Antena Căutare

MediCOOL, sezonul 4, episodul 1 din 11 februarie 2023. Cum putem preveni infecțiile virale. Sfaturi de la medicul Ioana Vodă

În cadrul primului episod din noul sezon MediCOOL, cel nu numărul 4, doctorul Mihail Pautov împreună cu medicul Ioana Vodă au dezbătut subiectul infecțiilor virale. Iată cum să le prevenim și ce sfaturi utile au oferit medicii pentru sezonul rece!

colaj foto medicool Galerie
Cum putem preveni infecțiile virale. Sfaturi de la medicul Ioana Vodă și doctorul Mihail Pautov | Captură Video Antena 1

Doctorul Mihail Pautov a avut-o ca invitată pe Ioana Vodă, medic primar ORL, în primul episod din sezonul cu numărul 4 MediCOOL. Subiectul abordat a fost unul de interes în această perioadă, iar medicii au oferit sfaturi utile pentru a putea preveni infecțiile virale.

Citește și: MediCOOL, sezon 3, episod 16 din 10 decembrie 2022. Cinci pași pentru o viață sănătoasă. Ce a explicat doctorul Mihail Pautov

Cum ne ferim de infecțiile virale în sezonul rece și nu numai. Sfaturi din partea medicului Ioana Vodă

Răcelile, gripa și infecțiile de tot felul ne afectează în viața de zi cu zi, în special în perioada rece, însă există și soluții pentru a nu ne îmbolnăvi. „Eu fiind ORL-istă, vă dați seama că am parte numai de pacienți răciți. Eu încep cu prevenția, evit aglormerațiile. Mă duc în magazine la primele ore, când e liniște și pace. Să fiu sigură că magazinul este curat și nu este plin de bacterii.

Pun mască în locurile aglomerate și mă spăl de multe ori pe mâini, 20 de secunde”, a declarat medicul Ioana Vodă, atunci când a fost întrebată cum procedează pentru a evita infecțiile virale.

„Încerc să fac prevenție corectă. Dacă trebuie să mă vaccinez, mă vaccinez. Mă sfătuiesc cu medicul de familie, care îmi e prieten. Așa ar trebui să fie toți medicii de familie, prietenii noștri. Dacă am o problemă de imunitate, să îmi crească imunitatea, să îmi dea vitamine”, a continuat Ioana Vodă.

Citește și: De ce e important să știm că suferim de aritmie. În cazuri severe, poate duce și la stop cardiac. Cum ne ajută tensiometrul

Moduri sigure de prevenție împotriva virozelor

Doctorul Mihail Pautov, gazda emisiunii, a oferit la rândul său câteva sfaturi utile: „Eu mai fac ceva. Sunt o tonă de studii care demonstrează că umiditatea are un impact atât de mare asupra expunerii noastre la viroze și contactarea acelor viroze. Umiditatea ideală este între 40 și 60%. Cea mai bună e cea de 50%.

În momentul în care nu avem umiditatea ideală și, de regulă iarnă, când apar aceste viroze și aerul devine uscat afară, se usucă și mucoasele. Și, practic, devin ca o plajă care captează acele infecții, care intră și penetrează mult mai ușor mucoasa uscată. În aerul bine umectat, particulele de virus circulă mai încet. Așadar, am putea avea un umidificator în casă sau pentru copii, la școală.

Medicul Ioana Vodă a confirmat și a adăugat: „Dacă simt că am răcit sau am stat într-un mediu de care îmi e cam frică, mă duc și îmi spăl nasul! La orice schimbare de temperatură, el curge, este normal”

Medicul a recomandat și picăturle de nas pentru a-l desfunda, în zilele în care apare răceala. „1 sau 5 zile. Orice viroză de bun simț ar trebui să treacă în 5 zile. Dacă văd că nu mi se desfundă nasul, mă duc la doctor”, a continuat medicul ORL.

Ce categorii de persoane sunt vulnerabile în fața îmbolnăvirilor

Cu privire la valul de viroze din ultima perioadă, doctorul Ioana Vodă a explicat că acestea sunt normale în perioadele reci. Cu toate acestea, anumite categorii de persoane trebuie să aibă mai multă grijă.

„E bine să ne facem imunitatea. Dar, din nefericire, în acest sezon avem combinațiile de gripă cu Sars-Cov-2. Și atunci organismului îi este greu să țină în frâu două infecții. Trebuie să aibă grijă cei care au o imunitate mai scăzută, cei peste 65 de ani, cei care au boli cardiovasculare, cronice, copiii foarte mici, gravidele. Trebuie să meargă să se vaccineze măcar de gripă ca să nu existe combinațiile care duc la spital”, a explicat medicul.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam
Hello Chef sezonul 7, 1 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul este dat de Betty Salam Sambata, 01.06.2024, 15:04
Citește și
x