Antena Căutare

Nouă minivacanță pentru români. Când se pot bucura de câteva zile cu familia și ce sărbătoare importantă este atunci

Românii se vor bucura din nou de câteva zile libere. După minivacanța de 1 mai și Paște, aceștia se pregătesc de încă una.

colaj femeie, copii și bărbat care urcă echipați pe un traseu montan, procesiune de rusalii în zona rurală, vas de lut cu orez cu lapte, nuci, scorțișoară, crin alb și o lingură de lemn Galerie
Un alt weekend prelungit pentru români în 2024 | Shutterstock

Românii beneficiază din nou de câteva zile libere pe care le pot petrece alături de familie, prieteni sau reconectându-se cu sine.

Citește și: Moșii de vară în 2024. Când sunt și ce tradiții și obiceiuri se țin de Sâmbăta Morților

Nouă minivacanță pentru români. Când se pot bucura de câteva zile cu familia și ce sărbătoare importantă este atunci

În acest an, românii vor avea încă trei zile libere pentru a petrece Rusaliile în sânul familiei. Această sărbătoare marchează pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Hristos și întemeierea Bisericii creștine. Aceasta este una dintre cele mai importante sărbători ale verii.

Articolul continuă după reclamă

Rusaliile se sărbătoresc la 50 de zile de la sfintele sărbători Pascale. În acest an, Rusaliile pică pe data de 23 iunie. Statul a decis să acorde o zi liberă și pe data de 24 iunie.

Astfel că, românii se vor bucura de un weekend prelungit în perioada 22 - 24 iunie. Și ziua de 22 iunie este una importantă în credința ortodoxă. Atunci este Sâmbăta Morților sau Moșii de Vară. Creștinii se pregătesc pentru prăznuirea celor adormiți cu bucate specifice.

Dacă mulți aleg să-și petreacă aceste zile în familie, alături de apropiați, sunt și doritori de aventură, care și-au planificat deja excursii pe munte ori în afara țării.

Citește și: Rugăciune puternică de rostit în Sâmbăta Morților 2022. Ce rugăciune spun credincioșii pentru mântuirea sufletelor celor adormiți

Rugăciune puternică de Rusalii

Potrivit Libertatea, această rugăciune se rostește în ziua de Rusalii și este deosebit de puternică.

„Împărate Ceresc, Preabunule Mângâietorule, Duhule al adevărului, Cel ce din Tatăl mai înainte de veci purcezi şi întru Fiul pururea Te odihneşti; nepărtinitorule Izvor al darurilor celor dumnezeieşti, pe care le împărţi precum voieşti; prin care şi noi nemernicii ne-am sfinţit şi ne-am uns în ziua botezului nostru.

Caută spre rugăciunea robilor Tăi, vino la noi şi Te sălăşluieşte întru noi şi curăţeşte sufletele noastre, ca să putem a ne face locaş Preasfintei Treimi.

Aşa, o Preabunule, nu Te scârbi de necurăţia noastră, nici de rănile păcatelor; ci le tămăduieşte pe ele cu ungerea Ta cea atotvindecătoare.

Luminează mintea noastră, ca să cunoaştem deşertăciunea lumii şi a celor ce sunt în lume; înviază ştiinţa noastră, ca neîncetat să vestească nouă ceea ce se cuvine, a face şi ce se cuvine a lepăda; îndepărtează şi înnoieşte inima noastră, ca să nu izvorască mai mult ziua şi noaptea gânduri rele şi pofte necuvioase.

Citește și: Românii au dat năvală la camerele de gardă după Paște. Mesele copioase au provocat urgențe în rândul populației

Îmblânzeşte trupul şi stinge cu insuflarea Ta cea dătătoare de rouă văpaia patimilor, prin care se întunecă în noi Chipul cel preascump al lui Dumnezeu. Iar duhul lenevirii, al mâhnirii, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert goneşte-l de la noi.

Și ne dă nouă duhul dragostei şi al răbdării, duhul blândeţii şi al dreptăţii, ca îndreptând inimile cele slăbite şi genunchii, fără de lenevire să călătorim pe calea sfintelor porunci.

Și aşa, ferindu-ne de tot păcatul şi împlinind toată dreptatea, să ne învrednicim a primi sfârşit creştinesc şi neruşinat şi a intra în Ierusalimul cel Ceresc, iar acolo a ne închina Ţie, împreună cu Tatăl şi cu Fiul, cântând în vecii vecilor: Treime Sfântă, slavă Ţie! Amin.”

Citește și: Medicool sezonul 6, 11 mai 2024. Cum să te protejezi corect de razele UV în timpul furtunilor solare, sau în vacanța la mare

Lista cu următoarele zile libere pe care le vor avea românii în 2024

- 1 iunie: Ziua Copilului (sâmbătă)

- 23 iunie: Rusalii (duminică)

- 24 iunie: A doua zi de Rusalii (luni)

- 15 august: Adormirea Maicii Domnului (joi)

- 16 august: Zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024

- 30 noiembrie: Sfântul Andrei (sâmbătă)

- 1 decembrie: Ziua Națională a României (duminică)

- 25 decembrie: Prima zi de Crăciun (miercuri)

- 26 decembrie: A doua zi de Crăciun (joi)

- 27 decembrie: Zi liberă stabilită de Guvern numai pentru anul 2024.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog
Hello Chef sezonul 7, 8 iunie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul lui Alex Zlăvog Sambata, 08.06.2024, 15:30
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x